Lekken kunnen heel vervelend zijn, omdat ze veel waterschade kunnen veroorzaken zonder dat je er zelf weet van hebt. Vaak bevinden lekken zich immers op plaatsen die niet met het blote oog te zien zijn. Wekenlang, soms maandenlang, kan het lek steeds meer schade veroorzaken, waardoor de herstelfactuur alleen maar oploopt.
Vanaf het minste vermoeden dat je een lek hebt is het dus tijd om in actie te schieten. Maar hoe ga je juist te werk? En hoe ontdek je ten eerste al dat je een lek hebt?
Een lekkende dakgoot kan je snel ontdekken, aangezien het vaak met het blote oog te zien is. Maar niet elk lek laat zich zo makkelijk ontdekken. Ze zitten soms verstopt achter muren, of in leidingen onder de grond.
Hoe kan je er dan toch achterkomen dat je met een lek zit? Enkele mogelijke methoden.
Vochtplekken en waterschade kunnen meerdere oorzaken hebben, maar één van deze oorzaken is vast en zeker lekken. Afvoerleidingen liggen vaak weggeborgen achter muren en in vloeren, waardoor lekken in deze leidingen zich in eerste instantie niet zo makkelijk laten ontdekken. Na verloop van tijd zullen ze echter dermate veel waterschade veroorzaken, dat vochtplekken en schimmelplekken op muren en vloeren verschijnen. Pas dan zal je effectief ontdekken dat je een waterlek hebt.
Merk je deze vochtplekken en schimmelplekken op, dan moet je meteen actie ondernemen en een lekdetectie laten uitvoeren. Want het lek bevindt zich niet altijd op de plek waar de vochtplekken verschijnen. Met lekdetectie kan je de precieze locatie van het lek achterhalen.
Sommige soorten isolatie kunnen helemaal niet tegen vocht. Dus als een waterlek je isolatiemateriaal vochtig maakt, dan kan het dus zijn dat je isolatielaag niet meer naar behoren werkt. Dat komt tot uiting in bv. een fors hogere energiefactuur, omdat je sneller je verwarming moet opzetten.
Zie je een sterke stijging in je energiefactuur, dan is het dus interessant om eens op zoek te gaan naar een mogelijk waterlek. Lekdetectie kan hierbij helpen.
Ook een flink hogere waterfactuur kan een indicatie zijn dat je met een waterlek zit. Het water dat lekt uit je leidingen, moet je immers ook betalen. Al het lekkende water verhoogt je waterverbruik, wat tot uiting komt in een hogere waterfactuur.
Heb je het vermoeden dat je kampt met een waterlek, dan kan je ook zelf al eens op onderzoek gaan. Een goede tip hiervoor is om je watermeter in het oog te houden. 's Avonds, vlak voor je gaat slapen en geen water meer gaat gebruiken, noteer je de stand van de watermeter. 's Ochtends, voor je opnieuw water gebruikt, kijk je terug op je watermeter. Indien je een verschil ziet tussen 's avonds en 's morgens, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een lek. Contacteer in dat geval een specialist in lekdetectie.
Er kunnen zich verschillende soorten lekken voordoen in je woning, afhankelijk van de plaats waar ze zich voordoen. Dit zijn de drie meest voorkomende soorten lekken.
Je woning is aangesloten op de waterleiding via een centraal punt, vaak de energiebocht. Nadat de waterleiding in je woning komt, vertakt het zich om meerdere ruimtes in je woning te kunnen bedienen. Het zijn deze vertakkingen die heel gevoelig zijn voor lekken. Druppelsgewijs zullen ze water verliezen, wat na verloop van tijd voor grote waterschade kan zorgen.
Ook afvoerbuizen zijn een typische plaats waar waterlekken kunnen ontstaan. Meestal ontstaan waterlekken op deze plaatsen als gevolg van ongelukjes tijdens het klussen. Er wordt dan geboord in de wand of in de vloer, waarbij per ongeluk een afvoerbuis wordt geraakt.
De lekken zijn dan in eerste instantie niet zo groot, en zullen ook niet snel opgemerkt worden. Pas na enkele dagen, wanneer waterdruppels verschijnen, wordt het lek opgemerkt.
Ook verwarmingsleidingen bevatten water. Een gaatje in zo'n leiding kan dus ook een waterlek veroorzaken. Net zoals de meeste andere leidingen zitten ook verwarmingsleidingen goed verstopt achter de muur of in de vloer, waardoor lekken soms pas laat worden opgemerkt.
Lekken in verwarmingsleidingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn echter slecht gekoppelde leidingen en schade als gevolg van boringen.
De grote moeilijkheid van het opsporen van waterlekken is dat de bron van het waterlek meestal verstopt zit achter een muur of in de grond. Je zou dus denken dat er breekwerken aan te pas komen om je lek op te sporen.
Maar tegenwoordig kan lekdetectie ook gebeuren zonder breekwerken. Via speciale technieken slagen specialisten er toch in het lek te lokaliseren zonder je muur of vloer te moeten uitbreken.
Dit zijn de meest gebruikte methoden van lekdetectie.
Infraroodcamera
Een infraroodcamera is in staat om temperatuurverschillen te detecteren, waardoor het ook het perfecte toestel is om een lek in een warmwaterleiding op te sporen. Het kan het warme water dat uit de leiding lekt opsporen, en zo het spoor volgen tot aan de bron van het lek.
Een infraroodcamera kan door de muren heen kijken, waardoor er helemaal geen breekwerken aan te pas komen bij deze methode.
Ultrasone detectie
Men kan een lek ook opsporen op basis van ultrasone detectie, waarbij men het lek probeert op te sporen door middel van geluidsgolven.
Vochtmeter of hygrometer
In deze methode wordt de relatieve vochtigheid van materialen gemeten met behulp van een vochtmeter of hygrometer. Men zal het lek dan zoeken in de nabijheid van materialen met een hoger dan normale relatieve vochtigheidsgraad.
Druktest
In deze methode zal men de druk in de leidingen verhogen, om het daarna weer naar het normale niveau te brengen. Op de plaats van het lek zal men een drukverschil kunnen vaststellen tijdens deze test.
Elektro-akoestiek
Deze methode is vooral bedoeld om op zoek te gaan naar ingebouwde of ondergrondse leidingen waar eventueel het lek zich zou kunnen bevinden.
Endoscopie
Tot slot kan men ook een lek gaan opsporen met behulp van endoscopie, waarbij een klein cameraatje in de waterleidingen wordt gestuurd, om na te gaan waar het lek zich zou kunnen bevinden. Met gaat dan bijvoorbeeld ook op zoek naar holle ruimtes die als gevolg van het lek kunnen ontstaan.
De prijs van lekdetectie hangt af van het feit of een grondige inspectie moet gebeuren of niet. Weet je enkel dat je kampt met een waterlek, maar weet je helemaal niet waar het lek zich juist bevindt? Dan moeten alle toevoerleidingen, maar ook alle afvoerleidingen aan een grondige inspectie onderworpen worden. Hiervoor kan je al snel 300 à 500€ betalen.
Heb je al een idee van waar het lek zich juist bevindt, en moet er dus slechts één specifieke leiding worden gecontroleerd? Dan zal de prijs uiteraard veel lager liggen.
Hoe dan ook doe je er goed aan om prijzen van verschillende specialisten met elkaar te vergelijken, door meerdere offertes aan te vragen.
Het lek lokaliseren betekent nog niet dat je problemen van de baan zijn. Uiteraard moet het lek ook nog gedicht worden. Hoe je dit juist moet doen, hangt af van de aard van het lek, en van de omvang van de vochtschade. Heb je geluk, dan kan het lek gedicht worden zonder al te veel breekwerken. Maar soms is het gewoon onvermijdelijk.
Soms is het dichten van het lek niet voldoende, en moet je ook de veroorzaakte vochtschade gaan herstellen. Sommige bouwmaterialen kunnen immers zijn aangetast door het waterlek, waardoor schimmel is gaan ontstaan. Je doet er goed aan om de aangetaste materialen te verwijderen en te vervangen, om verdere vochtproblemen te vermijden.
Om een lek te dichten doe je best een beroep op een professionele vochtbestrijder. Zij kennen doorgaans de beste methode om dit soort problemen aan te pakken.
Het uitvoeren van de lekdetectie en het laten herstellen van het lek kost soms veel geld. Kan je hiervoor terecht bij je verzekeringsmaatschappij?
Waterschade die je oploopt als gevolg van een lek is in de meeste gevallen inderdaad gedekt door je brandverzekering. Het zal in vele gevallen afhangen van de plaats van het lek.
Zit het lek verstopt achter een muur of in de vloer, en kon je dus onmogelijk weten dat je met een lek zat? Dan is de kans groter dat de verzekeringsmaatschappij tussenkomt. Gaat het daarentegen om een lek dat goed zichtbaar is, dan kan de verzekeringsmaatschappij redeneren dat je hebt nagelaten om verdere schade te voorkomen. In dat geval moet je de kosten zelf betalen.
Het is dus belangrijk om meteen in actie te schieten bij elk vermoeden van een lek.
Zit je met een lek, en wil je graag een beroep doen op een ervaren specialist? Wacht niet tot het erger wordt. Vul vandaag nog onderstaand formulier in, en je krijgt snel een offerte op maat toegestuurd van meerdere specialisten in jouw buurt. Vergelijk hun prijzen, zodat je zeker weet dat je niet teveel betaalt.
Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.