×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtwering.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Luchtbevochtiger kopen: voordelen, aankooptips en prijzen

Een optimale luchtvochtigheidsgraad in huis is heel belangrijk. Wijk jij daar vanaf? Dan hoef je niet te wanhopen. Een luchtvochtigheidsgraad is makkelijk aan te passen met de juiste hulpmiddelen. Een luchtbevochtiger is daar ééntje van. Met een luchtbevochtiger kan je uiteraard de lucht bevochtigen, en hierdoor de luchtvochtigheidsgraad in je woning verhogen.

In dit artikel gaan we dieper in op luchtbevochtigers. Waarom zijn ze belangrijk? Welke moet je kopen, en hoeveel bedraagt gemiddeld de prijs van een luchtbevochtiger?

In dit artikel:

Wat is de ideale luchtvochtigheidsgraad?

De luchtvochtigheidsgraad geeft aan hoe vochtig de lucht in huis is. De luchtvochtigheidsgraad mag uiteraard niet te hoog zijn, maar zeker ook niet te laag. Te droge lucht zorgt immers voor allerlei ongemakken, dat zullen we in de volgende paragraaf zien.

De ideale luchtvochtigheidsgraad in een woning bedraagt tussen de 40% en de 60%. Streef steeds naar een luchtvochtigheidsgraad van 50 à 55%.

Een luchtvochtigheidsgraad blijft zeker niet heel het jaar door op hetzelfde niveau hangen. Er zijn verschillende factoren die de luchtvochtigheidsgraad kunnen doen stijgen of dalen. In de wintermaanden zal de luchtvochtigheidsgraad bijvoorbeeld lager liggen, aangezien hard werkende radiatoren de lucht droog maken. Deze droge lucht kan je dus vermijden door een luchtbevochtiger te kopen, die de lucht terug vochtiger maakt.

Waarom je te droge lucht moet vermijden

Wanneer de luchtvochtigheidsgraad onder de 40% zakt, krijg je dus te maken met te droge lucht. Waarom moet je proberen om droge lucht te vermijden? Hier zetten we een aantal redenen op een rijtje.

Fysieke ongemakken

Droge lucht zorgt in de eerste plaats voor enkele fysieke ongemakken. Er zitten er vast enkele bij die je zelf al eens ervaren hebt.

Planten en dieren

Een te droog binnenklimaat is niet enkel ongezond voor mensen, maar ook voor dieren en planten.

Houten meubelen en vloeren

Te droge lucht kan ook een negatieve impact hebben op houten meubilair en parketvloeren. Het hout kan barstjes vertonen, en de vloer kan meer beginnen kraken.

Muziekinstrumenten

Door een te droge lucht in huis kunnen ook muziekinstrumenten iets anders gaan klinken.

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?

Ondanks allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, is het gebruik van een luchtbevochtiger nog steeds het meest efficiënte middel om de luchtvochtigheidsgraad in huis omhoog te krikken. Wil je graag een luchtbevochtiger kopen, dan moet je weten dat je de keuze hebt uit verschillende soorten luchtbevochtigers.

Laten we deze soorten luchtbevochtigers eens overlopen.

Stoombevochtigers

Een stoombevochtiger is een toestel dat lucht bevochtigt door middel van stoom. Water wordt opgewarmd tot 80° celsius, waarna stoom in de lucht wordt geblazen. Stoombevochtigers werken snel en zijn bovendien ook stil. Omdat het water wordt verwarmd tot 80° celsius, is de vrijgekomen stoom ook vrij van bacteriën.

Het nadeel van stoombevochtigers is dat de stoom relatief warm is, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen en huisdieren. Ook verbruiken stoombevochtigers relatief veel stroom.

Ultrasone luchtbevochtigers

Ultrasone luchtbevochtigers zijn toestellen die zeer fijne mist creëren als gevolg van ultrasone, onhoorbare trillingen in een waterreservoir. Dit type luchtbevochtigers zijn eerder geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer.

Ook ultrasone luchtbevochtigers zijn snel, stil en energiezuinig, maar kunnen wel witte aanslag achterlaten op je meubelen. Maar dat is makkelijk te verhelpen door middel van een ontkalkingsmiddel.

Koudwaterverdampers

Koudwaterverdampers werken op een heel andere manier. Bij deze toestellen wordt de droge lucht aangezogen via een ventilator en langs een natte filtermat geleid. Hierdoor zal water op natuurlijke wijze verdampen totdat de lucht vochtig genoeg is. Koudwaterverdampers zullen dus blijven werken zolang de lucht te droog is. Je kan dus geen luchtvochtigheidsgraad instellen. Het toestel bepaalt zelf wanneer de lucht te droog is.

Koudwaterverdampers hebben als voordeel dat ze makkelijk een grote ruimte kunnen behandelen. Bovendien zullen deze toestellen geen witte nevelaanslag op je meubelen achterlaten. Ook verbruiken ze relatief weinig stroom.

Het grootste nadeel van koudwaterverdampers is dat de ventilator in het toestel geluid maakt. Ook moeten de filters in het toestel regelmatig vervangen worden.

Luchtwassers

Luchtwassers zijn verwant met koudwaterverdampers, maar onderscheiden zich dankzij hun dubbele functie. Niet alleen zullen ze de lucht bevochtigen, ze hebben daarnaast ook nog een reinigende functie. Zo zullen ze bijvoorbeeld stof, pollen en geurtjes uit de aangezogen lucht wegfilteren, en propere vochtige lucht terug de kamer inblazen. Handig voor wie lijdt aan allergieën.

Daar waar andere luchtbevochtigers vaak enkel in de winter worden gebruikt, kunnen luchtwassers vaak het hele jaar door nuttig zijn.

Waarop letten bij het kopen van een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger lijkt een heel eenvoudige aankoop, en dat is het ook wel, maar je let toch best op een aantal dingen wanneer je een luchtbevochtiger overweegt.

Dit zijn de dingen waarop je moet letten.

Kamergrootte

Een luchtbevochtiger heeft een maximale capaciteit. Dat betekent dat het slechts een maximum aantal vierkante meter aan oppervlakte kan bevochtigen. Hou hier dus rekening mee wanneer je je luchtbevochtiger aankoopt. Zorg ervoor dat het toestel de ruimte die je wil bevochtigen ook effectief aankan qua capaciteit.

Geluidsniveau

Bij het overlopen van de types luchtbevochtigers kon je al ontdekken dat sommige toestellen best wel wat geluid kunnen produceren. Ook hier is het dus aan te raden om hiernaar te kijken bij je aankoop. Zeker wanneer je het toestel in de slaapkamer wil plaatsen, is een stille luchtbevochtiger geen overbodige luxe. Al hebben sommige toestellen wel een nachtmodus, waarbij ze 's nachts stiller werken.

Om je een idee te geven, stille toestellen produceren 15 tot 25 dB, normale toestellen produceren 25 tot 50 dB, luide toestellen hebben een geluidsniveau boven de 50 dB.

Hygrometer of hygrostaat

Sommige toestellen zijn voorzien van een hygrometer, wat aangeeft hoeveel de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte bedraagt. Hierop kan je dus makkelijk aflezen of het te vochtig of te droog is, en weet je dus onmiddellijk op welke stand je de luchtbevochtiger best zet.

Maar het kan nog straffer. De beste luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrostaat, waarmee het toestel zelf de luchtvochtigheidsgraad meet, en zijn werking hierop zelf afstemt.

Ionisatie

Je kan ook kiezen voor een luchtbevochtiger met een ionisatie functie. Dit is een soort van reinigingsfunctie, waarbij de luchtbevochtiger zelfs stofdeeltjes, pollen en statische lading uit de lucht zal verwijderen. Zeker een aan te raden optie wanneer je last hebt van allergieën.

Smartphone

De geeks onder ons zullen het vast wel fijn vinden dat sommige luchtbevochtigers ook te bedienen zijn met de smartphone.

Geurverspreider

Moet de luchtbevochtiger niet alleen de lucht bevochtigen, maar mag het toestel ook een aangenaam geurtje verspreiden? Bij sommige toestellen is het mogelijk!

Hoeveel kost een luchtbevochtiger?

En dan komen we tot slot uit bij de laatste belangrijke vraag over dit thema: hoeveel kost een luchtbevochtiger? Wel, net zoals bij vele producten hangt de prijs van een luchtbevochtiger af van verschillende factoren, zoals design en functionaliteiten.

Ga je voor een basismodel, dat alleen maar in staat is om een kleine ruimte te bevochtigen zonder al te veel toeters en bellen, dan starten de prijzen al vanaf zo'n 40€. Hoe meer functionaliteiten je toevoegt, en hoe krachtiger het model dat je kiest, hoe hoger de prijs. Voor de duurste modellen betaal je een prijs van om en bij de 900€. Voor deze prijs krijg je wel een krachtige maar stille luchtwasser, die een ruimte tot wel 150m² aankan.


Hoe opstijgend vocht behandelen?
Vochtbestrijders: het complete overzicht
Gratis offerte voor vochtbestrijding?